diumenge, 20 d’agost del 2017

Unitat 2-LA VEU

La veu és el so que emet el cos humà en forma de paraules o de música.
La veu sona quan posem en marxa l'aparell fonador. localitzat al cap i al tronc:els pulmons, les cordes vocals. les cavitats del cap i la boca.
El centre de cotrol de la veu està situat a la laringe.
La sortida habitual del so és la boca, però també surt pel nas.




Òrgans de la fonació



El diafragma






Parts de l'aparell fonador






Com es fa la veu?

La veu es fa amb la musculatura del diafragma:s'impulsa l'aire quan surt dels pulmons cap a les cordes vocals. Les cordes vocals són uns músculs, com uns llavis molt flexibles que vibren obrint-se i tancant-se enpassar l'aire.



















LA VEU CANTADA
  • El color de la veu

Cada persona té una veu diferent, com té un cos i una cara diferent.



  • La veu natural
La veu que tenim cadascú de nosaltres quan cantem.


  • La veu impostada
La veu impostada no ens surt automàticament quan cantem, s'ha de treballar. aquesta veu s'aconsegueix desenvolupant certes musculatures, com ho fan els esportistes. Per tenir potència de veu s'ha d'augmentar la capacitat pulmonar, enfortint el diafragma, treballar les cordes vocals i fer servir cadascuna de les cavitats del cap coma  ressonadors-amplificadors. Canten amb vibrato.



  • Les tessitures de les veus humanes






Les veus blanques són les veus infantils, que encara no s'han difrenciat entre veus d'home i veus de dona.




LA VEU PARLADA

Cantar i parlar són dues possibilitats de la veu humana.
Quan es parla , es dóna a la veu un ritme i una entonació que depenen de la intenció del missatge que es vol transmetre.

Quan es canta, en canvi, la veu ha de seguir el ritme i la melodia fixats pel compositor/a de la peça.

En la veu parlada, que és la nostra principal eina de comunicació, els elements que cal tenir en compte són: Una respiració correcta, una dicció clara i una bona expressió.


 ANEM MÉS ENLLÀ

Bobby Mc Ferrin utilitza el cos  com a transmissor de la veu, les ressonàncies de la cavitat bucal, les cordes vocals , els llavis, la llengua...etc en definitiva tot el cos com a un instrument:






Meredith Monk:





Què és el beatboxing?










ELS CONJUNTS VOCALS

Un conjunt vocal és un grup de cantaires que interpreten conjuntament música vocal.Aquests conjunts poden ser a capella o amb acompanyament instrumental.

Les obres que canten poden ser monòdiques o polifòniques. Quan el conjunt vocal està format per només veus masculines o només veus femenines s'anomena conjunt de veus iguals.


També hi ha el conjunt de veus mixtes,quan hi ha veus masculines i femenines.


El quartet mixt és un grup de quatre veus (soprano, contralt, tenor i baix). I l'octet mixt, doblant les veus anteriors. El conjunt de cambra més petit és el cor de cambra (de 9 a 20 cantaires). Una coral és més gran. L'Orfeó és una agrupació de veus mixtes encara més gran.






https://www.slideshare.net/elibete/la-veu-openoffice


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada